Alweer week trois. - Reisverslag uit Montpellier, Frankrijk van Kyra Smeets - WaarBenJij.nu Alweer week trois. - Reisverslag uit Montpellier, Frankrijk van Kyra Smeets - WaarBenJij.nu

Alweer week trois.

Door: kyrasmeets

Blijf op de hoogte en volg Kyra

24 September 2011 | Frankrijk, Montpellier

Salut!
Bereid jullie maar voor op een lang verhaal want ik heb weer heel wat dagen in te halen!

Maandagochtend zijn we zoals ik al verteld had, naar Australian bar geweest. Het was denk ik net zo groot als de mondial beneden maar dan vierkant/rechthoekig zoals een woonhuis. Als je binnen kwam had je links en rechts de mogelijkheid om naar het terras te gaan. Het was echt super druk binnen, er stond zelfs een rij voor de deur. Gelukkig ging dat echt super snel en waren we binnen vijf minuten binnen. Je moest natuurlijk je ID laten zien. Wie had er natuurlijk zijn ID niet bij zich? Moi, haha! Gelukkig hoefde ik hem niet te laten zien en mochten we doorlopen maar ja echt weer iets voor mij. We waren met z'n drieën (Leni, Alina en ik). We hebben een een cocktail gedronken, ja Renske, je hoort het goed: ik heb een cocktail gedronken! Maar je proefde nauwelijks alcohol dus het viel wel mee, haha. We stonden daar maar wat te staan (vlakbij de ingang), op die manier was er niet veel aan. Ik was blij toen Leni voorstelde om eens wat verder door te lopen. Bleek dat daar de dansvloer was, super druk en echt leuke muziek! Je kunt het wel een beetje met de Mondial vergelijken maar dan leuker. Om 1uur ging de laatste tram maar Alina wilde al eerder naar huis dus uiteindelijk hebben we de tram van half 1 genomen.

Dinsdag 20 september:
In de les hebben we de plusque parfait behandeld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt geen idee had hoe je die moest vormen, maar ik was niet de enige. Uiteindelijk bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn! Daarna hebben we dictee gedaan, dat was echt lastig. Het probleem is vaak dat je het of niet goed verstaat omdat die Fransen die woorden zo aan elkaar geplakt uitspreken of dat je geen idee hebt hoe je het schrijft. Als laatste moesten we in tweetallen een bepaald onderwerp kiezen zoals bv. winkelen, sporten enz. Hierbij moest je dan de verschillen aangeven tussen mannen en vrouwen. Wij hadden gekozen voor koken/eten.

Na de les wilde ik naar huis gaan om een siësta te houden. Maar op weg naar de tram kwam ik Leni en Alina tegen. Ik ben toen samen met hen wat gaan eten. Daarna ben ik alsnog naar huis gegaan, ik voelde me niet zo lekker. Ik ben om half twee naar bed gegaan en heb tot 5uur ofzo in bed gelegen. Ik heb niet continu vast geslapen maar het was wel even lekker! Daarna ben ik samen met Leni in de tuin gaan zitten om huiswerk te maken.

Na het eten hebben Leni en ik, gezellig op mijn kamer, de tweede helft van L'auberge espagnol gekeken. Het was wel een aardige film, niet heel spectaculair. Vervolgens heb ik nog wat gelezen en ben ik lekker gaan slapen.

Woensdag 21 september:
Woensdagochtend heb ik me een klein beetje verslapen. Het was de eerste keer en het waren maar 10 minuten maar toch. We moeten eigenlijk tussen kwart over 8 en half 9 vertrekken maar meestal zijn we iets aan de late kant. Niet dat het wat uitmaakt want we zijn toch eigenlijk altijd ruim op tijd op school.

Madame is die ochtend om 6uur naar Marseille vertrokken om haar kledingcollectie op te halen. Ze zou twee dagen wegblijven en vrijdagmiddag weer terugkomen. Ze had het eten voor ons klaargezet en we hoefden het alleen maar op te warmen.

Die dag hebben we op school de passé simple behandeld aan de hand van het verhaal van Assepoester. De passé simple wordt namelijk alleen gebruikt in de schrijftaal en niet in de spreektaal. Veder hebben we een liedje geluisterd. We krijgen dan de tekst (met gaten) voor ons. De ontbrekende woorden moeten we dan door goed te luisteren proberen in te vullen. Als laatste hebben we over de clichés van ieder land gepraat en uiteraard een klein spelletje gespeeld.

Na de les ben ik weer met Leni, Alina en een ander meisje gaan lunchen. Toen zij naar de les moesten heb ik me lekker in het zonnetje op het terras geinstalleerd om mijn huiswerk te maken. We moesten namelijk een presentatie houden van 8 minuten (vrijdag). Ik ben goed opgeschoten en was na een dik uurtje ver klaar. Ik moest alleen nog wat dingetjes opzoeken op internet. Mijn presentatie gaat trouwens over India en Nepal: de organisatie, de voorbereidingen enz.

Om 16.00 heb ik met Leni en Alina de 'Jardins des plantes' bezocht. Het was opzich wel een hele mooie tuin maar ik had verwacht dat het groter zou zijn.

Om 18.00 hebben we de tram naar huis gepakt. Van tevoren hebben we bij de Monoprix twee baquettes gekocht. Eentje voor 's avonds en eentje voor 's morgens. Madame zou geld klaar leggen voor brood maar dat was ze uiteindelijk vergeten..

We konden die avond kiezen uit frietjes en groenten of een pizza. We hebben gekozen voor de pizza, die hebben we heerlijk voor de tv opgesmuld. Na het eten zagen we dat Madame had gebeld dus vijf minuten nadat ze ons gebeld had hebben we teruggebeld. Ze vertelde dat ze de volgende dag al naar huis zou komen in plaats van vrijdag. Even later stond de buurvrouw op de stoep want in die vijf minuten nadat madame ons gebeld had, had ze de buurvrouw gebeld dat wij de telefoon niet opnamen en of ze eens wilde gaan kijken.

Donderdag 22 september:
In de les hebben we de imperatief behandeld en van alles over het weer.

Ik had nog geen plannen voor de middag dus ik ben met Mathilde bij de fontein gaan lunchen. Zij vertelde dat ze naar een of ander arbeidsbureau wilde gaan. Dit was een speciaal bureau voor buitenlanders die vrijwilligerswerk wilden doen. Ze had dit als tip gekregen van l office du tourisme. Het klonk me heel aangenaam in de oren dus toen zijn we er samen naar toe gegaan. Toen we daar aankwamen rond 10 voor twee was dat kantoor nog gesloten. We moesten 10 minuutjes wachten, het ging namelijk om 14.00 open.
Nou, het bureau was heel vreemd. Mathilde moest eerst een formuliertje invullen. Ik kreeg de indruk dat die vrouw er ook niet heel veel van af wist want ze vertelde dat ze alleen maar werk had als bijleslerares bv. Engels. Daarna opende ze haar klapper op een willekeurige pagina en zegt “O ja, dit is wel geschikt”. Toen bleek dat dat ver weg was opende ze weer een willekeurige pagina, ook ver weg. Uiteindelijk vond ze een school die een beetje in de buurt lag. Ik kan het niet goed uitleggen maar ik vond het gewoon een vreemde bedoeling.

Rond drie uur waren we weer op Place de la Comedie. We zijn terug naar school gegaan voor een sanitaire stop en daarbij wilde ik ook graag mijn presentatie afmaken want ik had geen zin om dat thuis nog te moeten doen.
Om 16.00 hebben we met een ongeveer 5 meiden op het terras naast de school gezeten. We hebben wat gekletst en omdat niemand echt wist wat ze wilden doen zijn we rond een uur of 5 allemaal naar huis gegaan.

’s Avonds heb ik niet veel meer gedaan. Ik heb een hele tijd met Leni gekletst maar op een gegeven moment hoorden we Madame roepen: Filles, Filles! Dus natuurlijk, wij gaan kijken. Je raadt nooit wat het ditmaal was: er zat een piepklein babyhagedisje op de badkamer. Uiteraard waren wij weer de aangewezen personen om hem te vangen. Uit voorzorg hadden we de badkamerdeur gesloten (dan kan hij niet ontsnappen). Dus wij vol goede moed met een glas achter dat beestje aan, loopt het onder de badkamerdeur door. Natuurlijk stond Madame daar.. Aaah, dans ta chambre, dans ta chambre. Die kleine deugniet was mijn kamer ingelopen dus ik zo van “Oh, dat is niet erg. Ik ben niet bang”. Madame: “Jullie moeten hem vangen want die gaat flink groeien. Ik weet het zeker, die gaat groeien!”. Toen heb ik mijn slaapkamerdeur gesloten en hebben we net gedaan alsof we vol goede moed weer achter dat razendsnelle beestje aangingen. Ik zeg tegen Leni: “We doen net alsof we hem hebben. Openen het raam, gooien hem zogenaamd naar buiten en sluiten braaf het raam weer”. Zo gezegd, zo gedaan!

Vrijdag 23 september:
Uiteraard hebben we gisteren weer grammatica gehad. Ook kregen we een A4’tje met drie korte tekstjes erop, dit waren drie gatentekstjes. De ontbrekende woorden moesten wij invullen maar dit kon alles zijn dus dat is natuurlijk super moeilijk. We zijn ook begonnen met de presentaties, Nawelle (onze lerares) wil iedere dag twee presentaties doen. Dus gisteren waren de eerste twee: Nick (Engels) over een engels ontbijt, Karl (Duits) over Oktoberfest. Karl heeft ook nog een liedje gezongen, dat had hij beloofd. Hij had verteld dat hij redelijk kon zingen dus vandaar. Ik moet zeggen dat het best redelijk was, heel leuk om naar te luisteren. Iedereen natuurlijk filmen, super grappig! Nummer: Follow me.

Na de les heb ik met mijn lerares nog wat dingetjes op internet gecheckt. Toen kwam ik ook nog Linda, die Canadese, tegen. Ik heb afscheid van haar moeten nemen omdat ze net als Leni vandaag is vertrokken. Heel jammer, dat was echt een ontzettend sympathieke vrouw! Toen heb ik nog moeten rennen om een broodje te kopen want om 1uur had ik mijn laatste privéles.

In mijn privéles hebben we ook weer wat grammatica geoefend. Daarnaast hebben we een quizje gemaakt om te kijken of je geschikt bent om in het buitenland te gaan wonen. Echt super leuk! Ik zat ongeveer in de midden boot. We hebben ook een weer een liedje geluisterd en ik moest de ontbrekende woorden invullen. Het was een nummer dat Cécile, mijn lerares, erg mooi vond. Ik vond het de eerste keer niet echt geweldig maar hoe vaker je iets hoort, hoe beter het wordt! Uiteraard hebben we ook mijn huiswerk nagekeken. Maar als laatste hebben we een aantal spreekwoorden behandeld aan de hand van foto’s waarop het spreekwoord staat uitgebeeld. Dat was echt een leuke oefening. Sommige spreekwoorden zijn hetzelfde maar er zijn ook andere spreekwoorden of andere betekenissen en dat is erg leuk om te weten. De vorige les had ze me een aantal sites gegeven om het Frans te oefenen, maar ik snapte er niet veel van dus toen heeft ze na de les nog een half uur met me achter de computer gezeten. Daarna hebben we afscheid genomen want het was de laatste keer! Erg jammer, ik vond de lessen erg leuk! Ze vond me een hele leuke en spontane meid, die altijd een lach op haar gezicht heeft. Ze vond me leuk gezelschap. Dat was erg leuk om te horen!

Daarna heb ik moeten rennen voor mijn bus naar het strand, die vertrok om half 4. Gelukkig heb ik hem net gehaald! Rond half 6 hebben we dus weer naar huis genomen. Eenmaal thuis hebben we ons lekker op ons gemak gedoucht en gegeten want om half 10 zouden we tram nemen naar Australian bar. Eenmaal daar aangekomen stond Mathilde al te wachten, we hebben echt een half uur op Laura (een Colombiaanse) staan wachten. Net toen we wilden vertrekken kwam ze aan gesprint op mega hoge groene naaldhakken. Super mooi!

Bij Australian bar was het helemaal niet druk. We moesten onze ID’s (RIJBEWIJS!!) wel laten zien bij de ingang, maar ditmaal had ik erg gelukkig wel aan gedacht om dit mee te nemen. Eenmaal binnen zijn we op het terras gaan zitten, hier hebben we een hele lange tijd gezellig gezeten. Maar op een gegeven moment werd het te koud en zijn we naar binnen gegaan om te dansen. Gelukkig, was het wel al drukker. Maar de muziek was een ramp en lang niet zo goed als maandag. Daar kwam nog als verrassing bovenop dat de tent om 1uur dicht ging, wisten wij veel. Dus toen hebben we maar een sprintje getrokken voor de tram van half 2.

Vandaag (zaterdag 24 september):
Vanochtend heb ik tot half 10 geslapen, om half 11 zouden we Leni naar het vliegveld brengen. Haar koffer was echt bomvol, dus we moesten met z’n tweeën erop gaan zitten om het dicht te krijgen dat was wel grappig. Bij mij zal het ook wel een probleem worden!

Het afscheid was wel moeilijk! Ik moest natuurlijk huilen, het is gewoon super jammer dat ze weg is! We hebben echt een super tijd gehad samen!

Madame heeft me daarna afgezet bij een ander tramstation dan het onze. Zij moest namelijk nog naar de bank maar dat was wel handig want dat hoefde ik minder ver te reizen met de tram. Bij dit tramstation is er altijd een weekmarkt, ik kom er altijd langs als ik naar school ga. Dus nadat ik hier even heb rondgekeken heb ik de tram gepakt naar Antigone, daar zou namelijk ook een rommelmarkt zijn. Niet heel groot, een beetje vergelijkbaar met een rommelmarkt in Nederland. Rond een uur was ik weer thuis. Ik heb de hele middag in mijn dagboek en weblog geschreven! Applausje graag, haha!

Nou, dat was het wel even. Ik heb net al wat foto's geplaatst, maar ik ga morgen verder en voeg dan ook titels toe!
Heel veel liefs,
Kyra

• 24 September 2011 - 18:56

JOSE:

Nou Kyra wat heb je weer een hoop te vertellen het is altijd even leuk om je verhalen te lezen!!
    Jij kunt leuk schrijven het is net of we naast je zitten en naar je verhaal aan het luisteren zijn.
    Jammer dat Leni weg is maar ja het is nu eenmaal een tijd van komen en gaan. Wel fijn dat die privelessen zo goed bevallen zijn maar helaas is dat ook weer voorbij en zo vliegen de dagen en weken ook voor jouw heel snel voorbij! Maar het koffer is wel vol letterlijk en figuurlijk.
    Kyra heel veel groetjes en kusjes van Jos en Jose.

• 25 September 2011 - 09:52

Pappa:

Lieve meid,

het was goed om je gisteren nog even op skype te zien en te horen. Je verhalen van afgelopen week geven ons een nog beter beeld hoe het met je gaat. De foto's voegen enorm veel toe. Ik hoop dat je nog meer foto's kunt plaatsen; dan gaan jouw verslagen nog meer voor ons leven en worden ze vertaald in concrete beelden.
    Het is, want tante Jose ook al zei, erg jammer dat Leni nu weg is. Ik hoop dat je het contact met haar kunt onderhouden; Wenen is uiteindelijk niet het andere eind van de wereld. Ondanks de pijn van het vertrek van Leni, maakte je gisteren een sterke en zelfverzekerde indruk. We hopen dat je de komende weken in het Deense meisje een leuke vriending vindt waar je dingen mee kunt delen.
    Dikke kussen van ons allemaal,
    pappa

• 26 September 2011 - 06:03

Renske:

Kyraaaaaaaaaa,
    Hahahaha, kyra en een cocktail, kyra en een cocktail. Grapje. Hij was lekker neem ik aan, he? Het klinkt weer allemaal zeer positief en ik vond het leuk dat ik je gister weer even zeg op de skype. Ik was om half 6 terug gegaan naar Utrecht. Deze week is het eindelijk lekker weer hier, misschien kan ik nu ook je broekpak aan, want die hangt ook alleen maar bij mij in de kast.
    Tot over 3 weekjes (al)
    XXXX